Verre reizen

Brazilië, groot, veelzijdig en prachtig

Ben jij een backpack liefhebber en fan van zonnen, sporten, dansen en veel mooie mensen? Dan moet je echt gaan backpacken in Brazilië. Het immens grote land staat bekend om haar mooie stranden, haar goede voetballers (het nationaal elftal wordt niet voor niets “goddelijke kanaries” genoemd en haar ritmische samba klanken waar door iedere Braziliaan vol overgave op gedanst wordt. Een waar paradijs voor iedere backpacker. Hier kun je ontspanning en plezier uitstekend combineren met cultuur, natuur en avontuur.

Backpacken in Brazilië

Een veel gemaakte fout is dat backpackers zich verkijken op de grootte van Brazilië. Onderschat dit niet bij het maken van je reisplannen en het uitstippelen van je route. Om een goede  vergelijking te maken moet je beseffen dat Brazilië ongeveer net zo groot is als heel het continent Europa. Daarom wordt Brazilië vaak door backpackers in gedeeltes gezien. Zeker als je beperkte tijd hebt om te gaan reizen. Heb je dit  wel, dan kun je lekker op je gemak dit prachtige land ontdekken. Heb je wel een beperkt aantal weken om te reizen, kies er dan voor om een gedeelte van het land te bezoeken en pak de andere delen van het land een andere keer mee. Bekijk de kaart van Zuid-Amerika maar eens om te zien hoe groot Brazilië is.

Brazilië vakantie Jesus

De verschillende delen van Brazilië zijn:

Noordoost Brazilië

Bezoek in dit gedeelte steden als Fortaleza, Salvador en Recife, maar ook de kleine dorpjes Pipa en Tibau do Sul zijn leuk om aan te doen en dan met name het strand van Baia dos Golfinhos (de dolfijnen baai). Nabij de grotere stad Recife vindt je het leuke plaatsje Olinda, het knusse plaatsje wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes, straatmuzikanten en dans. Het noordoosten van Brazilië is veel minder toeristisch dan andere delen van het land en je vindt er prachtige natuur en dieren. Zo kun je er bijvoorbeeld ook uitstekend de mooiste leguanen spotten.

Brazilië Lapa Steps

Zuid-Brazilië

Dit gedeelte van Brazilië grenst aan de landen Uruguay, Argentinië en Paraguay en ligt gedeeltelijk aan de Atlantische oceaan. Spot in dit gedeelte de prachtige “Dottergele toekan” en bezoek het autoloze en knusse stadje Paraty. Maar het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Zuid-Brazilië zijn de Foz de Iguazu watervallen. Dint enorme watervallen complex behoort tot de grootste ter wereld en een absolute “must visit” voor iedere backpacker die er in de buurt komt.

Noord-Brazilië

Het noorden van Brazilië kenmerkt zich door met name het tropisch regenwoud van de Amazone. Door de hoge biologische diversiteit trekt dit gedeelte van Brazilië met name veel natuurliefhebbers aan. De grootste steden van het noorden van Brazilië zijn Belém, Santarém en het bekende Manaus. Deze stad ligt in de Amazone en is heel erg afgelegen. Je kunt er alleen met de boot of met het vliegtuig komen.

Brazilië Lopes Mendes beach

Centraal West Brazilië

Een interessant deel van Brazilië. Hier liggen namelijk drie interessante bezienswaardigheden. Om te beginnen ligt de hoofdstad van Brazilië in dit deel. De ultra moderne stad Brasilia is sinds 21 april 1960 de hoofdstad van Brazilië (in tegenstelling tot wat veel mensen denken). De stad is niet gezellig maar is met name een moderne werkstad met weinig tot geen geschiedenis. Naast de hoofdstad zijn zowel de Pantanal (grootste moeraslandschap ter wereld) en een deel van

het tropisch regenwoud van de Amazone in dit deel van Brazilië gelegen. Beide zeer de moeite waard om te bezoeken (zeker als je van ongerepte natuur houdt).

Zuidoost Brazilië

Het door backpackers meest bezochte en ook gelijk dichtstbevolkte deel van Brazilië is Zuidoost Brazilië. Dit komt met name doordat er drie grote steden in dit deel liggen. De steden Belo Horizonte, Sao Paulo en last but no least Rio de Janeiro liggen in dit deel. Dit deel kent ook de meeste sociale voorzieningen van het land alsmede luchthavens, universiteiten en ziekenhuizen.

Brazilië Ipanema strandwacht

Naast tijd en afstand zijn geld en budget ook nog een belangrijke factor. Waar het in kleinere Zuid-Amerikaanse makkelijk is om in het binnenland te reizen, is het in Brazilië eerder uitzondering dan regel als je een afstand niet met het vliegtuig af moet leggen. Dit neemt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. Wat backpacken in Brazilië een stuk prijziger maakt, dan backpacken in kleinere en goedkopere landen, zoals: Bolivia, Peru of Ecuador.

Ondanks de grote afstanden en de kosten is Brazilië een populair land om aan te doen onder backpackers die in Zuid-Amerika gaan backpacken. Vooral de prachtige natuur speelt hierbij een grote rol. Neem bijvoorbeeld de Iguazu watervallen. Een ongekend natuur geweld wat je echt aangrijpt, maar ook het grootste draslandschapgebied ter wereld, de Pantanal (de parel van Brazilië) en het Amazone regenwoud zijn populair. Waar veel backpackers nog wel eens moeite mee hebben zijn de grote contrasten in het land van arm en rijk en de veiligheid die niet overal vanzelfsprekend is. Bereid je dus goed voor en wees altijd op je hoede. Zo beperk je de risico’s en zal je echt kunnen genieten van dit immens grote, maar zeer veelzijdige en prachtige land.